یکی از بیماری های مقعدی که اکثر افراد در بازه ای از زمان درگیر آن خواهند شد, پرولاپس رکتوم نام دارد. نکته مثبتی که برای این عارضه می توان نام برد, عدم شایع بودن و درمان آن به صورت خانگی و یا جراحی با لیزر می باشد. این بیماری در هر سن و سالی می تواند بروز پیدا کند و نباید نسبت به این موضوع نگران باشید چرا که با یادگیری روش های پیشگیرانه می توانید از ابتلا به آن جلوگیری کنید. در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با درمان پرولاپس رکتوم با لیزر و همچنین راه های معالجه آن صحبت کنیم; پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
افتادگی پرولاپس رکتوم چیست؟
روده راست شما آخرین قسمت از روده بزرگ است. این جایی است که مدفوع قبل از حرکت به سمت مقعد ایجاد می شود. افتادگی پرولاپس رکتوم زمانی است که بخشی از روده راست از مقعد خارج می شود. در ابتدا ممکن است افتادگی فقط بعد از اجابت مزاج اتفاق بیفتد اما کمی که درجه آن بیشتر شود قسمتی که افتادگی وجود دارد به خودی خود از طریق کانال مقعد به بیرون کشیده می شود . با گذشت زمان ، ممکن است افتادگی شدیدتر شده و نیاز به جراحی داشته باشد.
چه عواملی باعث افتادگی رکتوم می شوند؟
افتادگی رکتوم غالباً در اثر ضعیف شدن عضلات حمایت کننده از روده راست ایجاد می شود. این می تواند در اثر یبوست ، آسیب ناشی از زایمان یا موارد دیگر اتفاق بیفتد . همچنین فشار دادن بیش از حد در هنگام اجابت مزاح هم می تواند یکی دیگر از علل بروز این بیماری باشد .
علت ایجاد بیرون زدگی مقعدی چیست ؟
هر عملی که فشار وارده به مقعد و عضلات آن را افزایش دهد، می تواند عاملی برای بروز پرولاپس یا بیرون زدگی باشد. از عوامل تاثیرگذار می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
یبوست یا اسهال مزمن و مداوم
عفونت های انگلی
رژیم غذایی فاقد پروتئین و فیبر
بالا رفتن سن که منجر به ضعیف شدن عضلات و رباط های منطقه رکتال می شود
آسیب به ناحیه مقعد
زایمان های مکرر از نوع واژینال و بزرگ بودن جنین
هموروئید یا بواسیر بیرون زده
وارد کردن فشار به مقعد هنگام دفع
چه کسانی در معرض خطر افتادگی رکتوم قرار دارند؟
زنان بیشتر از مردان به بیماری پرولاپس رکتوم مبتلا می شوند. زنانی که افتادگی رکتوم دارند اغلب 60 ساله هستند . اما در مردان بیشتر از سن 40 سالگی یا کمی کمتر شروع می شود . افراد جوانتر اغلب به بیماری مزمن مبتلا هستند و چندین دارو مصرف می کنند. در صورت داشتن هر یک از موارد زیر فرد در معرض خطر افتادگی رکتوم است:
- سابقه طولانی بیماری یبوست
- فشار آوردن به مقعد
- داشتن حرکات زیاد یا فعالیت های طولانی
- انجام دادن کارهای سنگین
- اسهال طولانی مدت (مزمن)
- استفاده مسهل زایمان
- مشکلات نخاعی یا سکته قبلی
- عدم داشتن فیبر در تعذیه غذایی
بیماری پرولاپس رکتوم چگونه درمان می شود؟
درمان این بیماری به علائم ، سن و سلامت عمومی شما بستگی دارد. همچنین اینکه چقدر عمق و سطح وخامت این بیماری بیشتر باشد در روش و چگونگی درمان آن تاثیر زیادی دارد .
درمان پرولاپس رکتوم اغلب با مراحلی برای جلوگیری از یبوست و زور زدن بیش از حد آغاز می شود. اگر افتادگی رکتوم شما شدید است و درد آن زندگی شما را مختل می کند ، ممکن است پزشکتان روش درمان با عمل جراحی را توصیه کند .
توصیه می شود که با ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی یا پزشک بیماری های نشیمنگاهی در مورد خطرات ، مزایا و عوارض جانبی احتمالی همه روش های درمانی صحبت کنید.
روش های درمان پرولاپس رکتوم
برای درمان این بیماری شما می توانید از روش های مختلف خانگی,دارویی و جراحی استفاده کنید که در حال حاظر بهترین و کم خطرترین روش,استفاده از لیزر می باشد که در طول آن شما هیچگونه درد و خونریزی نخواهید داشت.اما ما در ابتدا روش های خانگی و دارویی را به شما عزیزان خواهیم گفت تا “شاید” توانستند بیماری را از بین ببرند.
درمان خانگی پرولاپس رکتوم
در حال حاظر روش قطعی خانگی برای درمان این بیماری وجود ندارد و می توانید با رعایت یک سری نکات از افزایش شدتش جلوگیری کنید.برای مثال می توانید مقدار مصرف فیبر را افزایش دهید تا هم دستگاه گوارش بتواند به خوبی عمل کند و هم به بیماری های دیگر از جمله یبوست و اسهال دچار نشوید.نکته بعدی این است که هر روز مقدار کمی روغن زیتون در برنامه غذایی خود قرار دهید که این کار می تواند اثر زیادی بر دفع داشته باشد و بیمار درد نکشد.به طور کلی اغلب روغن های گیاهی می توانند برای بدن در این شرایط بیماری مفید باشند و هر چقدر بیشتر مصرف کنید,بهتر است.
درمان پرولاپس رکتوم با دارو
بسیاری از افراد در اولین ملاقات این سوال را از ما می پرسند که آیا روش دارویی برای درمان این بیماری وجود دارد یا نه؟ در جواب باید بگوییم که در حال حاظر هیچ روش یا داروی خاصی برای این بیماری وجود ندارد و به همین دلیل ما هم در این مقاله به چیکدام از آنها اشاره نخواهیم کرد.چرا که این کار نیاز به معاینه و دیدن شرایط بیمار دارد و نمی توان از راه دور چیزی تجویز کرد.
لیزر,بهترین درمان
همانطور که گفته شد,اگر به دنبال یک روش درمانی سریع و بدون درد هستید که دیگر هیچ اثری از بیماری در بدنتان نماند,پیشنهاد ما استفاده از لیزر می باشد که وقت و هزینه بسیار کمتری نسبت به جراحی سنتی دارد.از جمله مزیت های لیزر پرولاپپس رکتوم می توانیم موارد زیر را نام ببریم :
در طول عمل لیزر به هیچ عنوان بیمار درد یا خونریزی نخواهد داشت.
برای انجام این کار معمولا از داروی بی حسی استفاده می شود و به همین خاطر کسانی که نسبت به داروهای بیهوشی حساسیت دارند هم می توانند لیزر کنند.
کل کار حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه طول خواهید کشید و بعد از ان می توانید به زندگی عادی خود برگردید.
افتادگی رکتوم چگونه تشخیص داده می شود؟
شما با مشاوره درمانی میتوانید از نوع بیماری و سطح درجه آن آگاه شوید. چنانچه که شک به این دارید که بیماری شما مقعدتان را اذیت می کند باید به متخصص بیماری های نشیمنگاهی مراجعه کنید . در آنجا پزشک بعد از معینه درباره علائم و سابقه سلامتی شما سوالاتی خواهد پرسید و در نهایت بهترین روش درمانی را در اختیار بیمار قرار خواهد داد.
تفاوت پرولاپس مقعد و بواسیر بیرون زده
گاهی بیرون زدگی مقعد با بواسیر بیرون زده اشتباه گرفته می شود چون این دو ممکن است علائم مشابهی ایجاد کنند اما کاملا با یکدیگر متفاوت اند. بیرون زدگی به معنی خارج شدن بخشی از راست روده از مقعد است اما بواسیر بیرون زده به معنی تورم سیاهرگ های داخل مقعد است.
مرکز درمان بیماری های نشیمنگاه با سابقه 10 ساله در امور تخصصی درمان بیماری های نشیمنگاه، بیش از هزاران عمل موفق ثبت نموده و آماده ارائه خدمات با بالاترین کیفیت به مراجعه کنندگان گرامی میباشد، این مرکز با بهره گیری از متد روز دنیا و بروزترین تجهیزات پزشکی تحت لیسانس سازمان بهداشت جهانی WHO می تواند بهترین خدمات را به مراجعه کنندگان ارائه دهد.